onsdag 2 december 2009

HIV och homosexualitet

Det händer en del runt om i världen vad gäller hiv och homosexuella. Jag personligen gillar inte att utmåla att det skulle finnas någon extra stor koppling mellan dessa två, men dessvärre tycks många andra vilja göra sådana påståenden.

Nu ska i alla fall även män som har sex med andra män få donera blod i Sverige. Dock ska det vara under kravet att det har passerat minst ett år sedan mannen senast hade sex med en annan man. Om det redan idag har varit situationer där män kunnat ljuga om sitt sexliv, hur blir det då framöver? Hur ska det garanteras att det gått så lång tid? Jag anser det vara positivt att även dessa män ska få donera blod, men jag förstår inte varför det ska finnas en begränsning. Alla som donerar blod kan ju bära på hiv-smittan, så det känns bara fånigt att inte ta bort förbudet utan restriktioner. Blodet måste väl testas ändå, oavsett donator?

I Afrika är det helt andra frågor som är aktuella, och det är stora kontraster mellan olika presidenters beteenden. Sydafrikas president har exempelvis sagt att alla småbarn som har hiv ska få behandling. Det anser jag vara ett oerhört viktigt steg i rätt riktning, framförallt då förre presidenten Mbeki förde en väldigt farlig politik på detta området.

Men om det görs stora framsteg i Sydafrika, blir jag skrämd av förslagen från Ugandas president. Han vill ge homosexuella livstids fängelse, och om personen dessutom är hiv-smittad ska det ses som "grov homosexualitet" som ska ge dödsstraff. Förhoppningsvis röstar parlamentet ner förslaget, men att ett lands president över huvud taget uttrycker sådana åsikter är hemskt.

Det tycks som att för varje steg som tas framåt, så tas det stora kliv bakåt i andra delar av världen. I en alltmer globaliserad värld hade det varit bättre om vi tillsammans kunde gå framåt. Frågan är när vi hamnar i sådan tid..?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar