söndag 24 januari 2010

Marknadshyror en bra lösning - i teorin

Svenska Dagbladet skrev en artikel om de ockerhyror som tas ut för andrahandslägenheter, framförallt i Stockholm. Efter detta reagerade väldigt många läsare och en vanlig lösning som föreslogs var marknadshyror. Jag funderar dock lite stillsamt på hur många av de som kommenterat detta själva bor i Stockholm. Dessutom undrar jag om de funderat på alla konsekvenser av en sådan reform, och hur fel det skulle kunna slå.

En lägenhet i centrala Stockholm bör rimligen få kosta lite mer än en i en småstad eller i förorten. Men bara för att bostadsbolagen ges rätt att ta ut enorma summor i hyra, blir det inte mer rätt än när en del privata värdar redan idag tar extra betalt svart av den som kan ge lite mer vid en inflyttning. Det blir istället bara lite mer tydligt att du behöver gott om pengar för att bo i samma stadsdel som du kanske bott i hela ditt liv.

När telenätet släpptes löst till marknaden, blev detta bättre för konsumenterna. Priserna har pressats ner tack vare en hård konkurrens. Men i skillnad till bostäder, finns det alltid tillräckligt med telefonabonnemang för antalet invånare. Telefonbolagen behöver heller aldrig sitta med "tomma" abonnemang, eftersom de inte existerar utan att en kund finns. På bostadsmarknaden är det dock idag en stor brist i lägenheter, så konkurrensen kommer istället ske mellan kunderna istället för bolagen.

Många hävdar att det skulle byggas mycket mer om det infördes marknadshyror. Jag tror inte lika mycket på den här "magiska" lösningen. För varför skulle bostadsbolagen vilja mätta marknaden genom att öka på ett utbud så att priserna inte kan bli lika höga? Och så länge utbudet inte överskrider eller ens matchar utbudet, kommer det finnas de som vill utnyttja systemet och hyra ut svart. Och det är ett stort problem att lägenheter idag hyrs ut till alldeles för höga andrahandshyror. Men då är det väl bättre att göra något åt de som hyr ut svart, och snarare likställa det med bedrägerier istället för att bara låta dem betala tillbaka och säga "det där var fel, fy".

Jag skulle lika gärna kunna bortse från allt det här och bara vända mig mot idén med marknadshyror av den enkla anledning att vårt samhälle skulle bli förfärligt mycket mer segregerat än det redan är idag. Med detta menar jag inte att det ska kosta exakt lika mycket att bo i centrala Stockholm som ute i förorten. Men det måste vara rimligt att kunna behålla din bostad den dag du går i pension, väljer att studera, eller gör något annat som kanske innebär en inkomstsänkning, utan att du riskerar att förlora det hem där du eller dina barn växt upp. Detta oavsett om du valt att äga eller hyra din bostad.

Nu kommer en förändring av dagens hyressättningsregler att ske, och även det har en del nackdelar men samtidigt fördelar som jag tycker slår förslaget om marknadshyror oerhört mycket. Det bästa är nu att låta det här förslaget få tid på sig, och sen kan hyressättningen ses över igen.

Men något som behöver göra snarast, är att se till att fler hyresrätter byggs. Det går bevisligen att bygga redan idag, trots avsaknaden av marknadshyror, men dessvärre sker det för lite både på bostadsmarknaden och från politiskt håll. Bygg framtiden nu!

2 kommentarer:

  1. Henric,
    marknadsprissättning på marknader som liknar bostadsmarknaden, ex vis elmarknaden och övriga infrastrukturbranscher fungerar ej med fri prissättning.

    Däremot är det helt fel att en familj i Tensta har högre hyra än en familj på Östermalm.

    Helt fel och detta måste justeras.
    Lägesfaktorn måste ge utslag i hyresnivån.

    Allt annat är galenskap.

    Dock finns ingen som vinner på hyror som kan förändras mycket, det skapar otrygghet för något av det mest fundamentala i vår existens, boendet.

    Men, jämför gärna med ägandebostäder där lånesumman gör att totalkostnaden blir väldigt rörlig om ex vis räntan går upp el vid stora oväntade renov.behov.

    Men det är ju bara rika som äger sitt boende, så det är väl inte ett problem...iaf inte för alla förutsägbara vänstermänniskor som har missat att alla svensson sitter i den sitsen...

    SvaraRadera
  2. Ursäkta, men jag förstår inte riktigt kritiken i din kommentar Andreas. Dessutom förstår jag inte vad i mitt inlägg du invänder mot, eller varifrån du får att jag är en vänstermänniska. Om du ska kritisera mig, får du gärna vara lite tydligare.

    SvaraRadera