torsdag 18 mars 2010

Positiv särbehandling är INTE kvotering!

Idag tog regeringen ett väntat beslut. Nämligen att de vill avskaffa positiv särbehandling vid antagning till högre utbildning i Sverige. Dessvärre fortsätter de att använda helt felaktig retorik då de försvarar sitt beslut.

Positiv särbehandling handlar om att i de fall två personer slåss om en plats, och båda har likvärdiga meriter, så ska den av underrepresenterat kön väljas. Utan positiv särbehandling brukar lottning tillämpas. Alltså handlar det snarare om att låta den genetiska lotten avgöra.

Dessvärre användes verktyget felaktigt vid ett par uppmärksammade fall, där resultatet mer liknade kvotering. Kvotering är det då det på förhand bestämts att det ska vara en viss procentsats av ett kön, oavsett om de sökande har bättre meriter än sökande av motsatt kön. Här kan alltså kön gå före merit, till skillnad från i fall av positiv särbehandling. Det som skedde i de uppmärksammade fallen var att det fanns många fler med toppbetyg än antal platser. På så vis kunde universiteten i princip välja in personer utifrån kön för att uppnå en jämn könsfördelning, trots att det var en större andel kvinnliga sökanden. Alla hade nämligen likvärdiga betyg. Problemet var bara att detta missgynnade många kvinnliga sökanden, som annars hade haft en större chans att komma in.

Att det var fel att använda verktyget till en form av kvotering, är det inte många som vänder sig emot. Däremot är vi många som tycker att högskole- och forskningsminister Tobias Krantz inte har den blekaste aning om vad han talar om, då han hävdar att alla individer ska ha rätt att bli bedömda utifrån meriter och inte kön. De blir bedömda utifrån meriter, och då det står lika mellan flera kandidater måste lotten falla på någon. Då är vi många som ansett att underrepresenterat kön trots allt borde väga tyngre än slumpen. Eller så vet han precis vad skillnaden mellan kvotering och positiv särbehandling är, men väljer att ta billiga poäng i debatten.

Oavsett vilket, tycker jag det är opassande av en minister. Antingen borde Krantz vara ärligare i debatten, eller läsa på lite innan han uttalar sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar