måndag 22 mars 2010

Yes, he could!

Så har det skett. Obama har fått igenom en stor reform - sjukförsäkringsreformen. Efter att ha haft helt enorma förväntningar på sig, har han nu lyckats med något som presidenter före honom försökt göra i ungefär 100 år. Nämligen se till att samtliga medborgare i USA har en sjukförsäkring.

Trots att demokraterna har en stor majoritet i representanthuset var det inte självklart att reformen skulle röstas igenom. Länge såg det ut som om Obama kanske inte skulle lyckas. Och i slutändan var det en del demokrater som röstade nej. Det som till slut fick de avgörande demokraterna att lägga sina röster på reformen, var ett löfte från Obama om att federala skattepengar inte ska få subventionera aborter.

I mina ögon är det skrämmande att det mäktigaste landet i världen fortfarande har en så konservativ syn på aborter. Abort är en viktig sjukvårdsfråga ur ett jämställdhetsperspektiv, och även i jämställdhetsfrågan är USA fortfarande orimligt långt efter.

Men även om reformen inte lyckades bli lika skarp som det ursprungliga förslaget, så är det en historisk händelse i det liberala och konservativa landet i väst. Att högervridna republikaner kallar Obama för "kommunist" eller det något mildare ordet "socialist" känns ganska tragikomiskt. Det som röstats igenom är nämligen inte särskilt långt åt vänster ur Sveriges politiska mått mätt. Dock är det samtidigt ett bevis på hur stor den här reformen trots allt är.

Det här historiska beslutet klubbades igenom bara någon enstaka dag efter vårdagjämningen, och jag kan inte låta bli att känna en glädje över att vi går mot ljusare tider!

-------------------------------------
För knappt ett år sen visades ett inslag i två delar i det amerikanska satirprogrammet The Daily Show. Inslaget handlade om hur USA höll på att bli socialistiskt, förvandlas till Sverige och fick namnet "The Stockholm Syndrome". För den som möjligen missat detta underbart satiriska inslag, så länkar jag till det här. Del 1. Del 2.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar