lördag 15 maj 2010

De politiska blocken...

Jag har skrivit om det förr, och räds inte att ta upp det igen; de politiska blocken försämrar det politiska klimatet i vårt land. Det hela började med att alliansen skapades, och det var egentligen bara en tidsfråga innan oppositionen skulle bilda en egen koalition.

Vi närmar oss ett tvåpartisystem, även om det än så länge är så att partierna inom blocken har sina egna åsikter. Men till vilket pris? I en ny undersökning visar det sig att fler väljare tror att de rödgröna har svårare att komma överens och att samarbetet inte kommer hålla på sikt, än vad som är fallet för alliansen. Detta antar jag beror på att V och MP under senaste tiden valt att klargöra vilka åsikter de har som avviker från övriga partier inom samarbetet. Själv tycker jag det är en självklarhet att våra politiska partier vågar uttrycka sina egna åsikter, och skulle helst av allt se att båda blocken upplöstes.

Istället tycks alliansen vinna förtroende, och kanske även väljare, på att de verkar komma bättre överens. Trots att det faktiskt finns många frågor där de inte är överens. Inom alliansen finns både liberalism och konservatism, vilket är de två politiska motpolerna i USA. Här är det ett samarbete. För att detta samarbete ska fungera, måste mycket kompromissas. Visserligen görs detta även inom partierna, men nu görs det mellan olika partier. Att en väljare då kanske valt att rösta på ett parti, för dess värdegrund och åsikter, behöver sen inte innebära att det partiet får igenom så mycket även om det hamnar i regeringsposition. De ska nämligen förhandla med ett par andra partier också.

Det är synd att många människor verkar värdera ett utåt sett bra samarbete, högre än det faktum att de politiska partierna vill uttrycka sina åsikter. Jag tycker i alla fall att det rödgröna sättet att samarbeta känns ärligare än alliansens.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar