onsdag 4 augusti 2010

Vem behöver SD när vi har FP?

Idag gick folkpartiets (FP) partiledare, tillika skolminister, Jan Björklund ut i media med ett märkligt utspel. Han vill förändra lagarna så att olika typer av heltäckande slöjor ska kunna förbjudas i skolan.

I grunden tycker jag det här strider mot två grundläggande demokratiska punkter, nämligen religionsfriheten och allas rätt till utbildning. Att förslaget kommer från ett liberalt parti, gör mig dessutom ännu mer förbryllad. Det borde väl vara rimligare att försöka hitta lösningar som inte innebär ett förbud?

Det ska givetvis inte kunna gå att hävda religionsfrihet i alla frågor, men i just det här fallet tycker jag det är rimligt. Det handlar om ett klädesplagg. Bara för att vi är vana vid att se varandras ansikten då vi kommunicerar med varann, så måste det väl rimligen gå bra även om de inte syns? Vi kommunicerar allt mer via mobiler och internet, utan att se varandra. Det genomförs distansutbildningar runt om i landet med lyckade resultat. Jag förstår alltså inte varför just kommunikationen skulle lida så oerhört mycket som Björklund verkar vilja få det att framstå som.

Ett annat argument som framkommit är att det kan vara svårt för lärare att identifiera elever och studenter som döljer sitt ansikte. Men det måste väl givetvis gå att lösa på något sätt också? Att läraren, eller någon annan ur personalen, ges rätt att kontrollera att det är rätt person under slöjan borde rimligen kunna krävas vid examinerande moment. Så även där tycker jag att argumentet är för tunt.

Dessutom är det här i slutändan en extremt liten fråga. I dagsläget finns det två kända fall där det uppstått en konflikt. I båda de fallen måste det rimligen gå att lösa på något sätt, utan att införa ett förbud. En del hävdar ibland att det är synd om de kvinnor som bär sådana slöjor, eftersom de är "tvungna" till det (sätter det inom citationstecken eftersom jag inte är övertygad om att det alltid rör sig om ett tvång). Men ett förbud är bara andra sidan av samma mynt. Det blir inte mer frivilligt för de berörda kvinnorna om de förbjuds bära sina slöjor.

Nä du, Björklund. Än så länge har du inte övertygat mig om varför det här skulle vara en så viktig fråga att du måste gå ut med ett förbud. Istället framstår du i mina ögon bara som en SD-politiker som försöker hitta enkla lösningar istället för att bara öppna ögonen och se att problemet är mycket mindre än det verkar, och att det alltid går att finna bättre lösningar.

2 kommentarer:

  1. Bra skrivit. Fp har glidit allt för långt högerut och de verkar nu inte allt för otroligt att de i framtiden kommer hålla SD i handen. Jag trodde att språkkraven mm bara var något Lejonborg själv hade kommit på men det verkar ju som partiet hela tiden kommer med nya liknande förslag trots att han är borta.

    SvaraRadera
  2. Apropå att FP i framtiden skulle kunna tänkas hålla SD i handen, så har ju en folkpartist i Skåne redan yttrat sig om att han vill samarbeta med SD. http://www.sydsvenskan.se/malmo/article1186852/Folkpartist-oppnar-for-SD-samarbete.html

    SvaraRadera