söndag 17 januari 2010

Så fruktansvärt onödigt!

Det finns dessvärre människor som gör onödiga saker. Oavsett om det är för att provocera, eller för att de anser det vara roligt, så är en del saker bara så fruktansvärt onödiga. Ett exempel är de personer som skapar falska grupper på facebook.

Detta fenomen började för ett bra tag sedan. Men då verkade det mest handla om att ta över grupper med många medlemmar som saknade administratörer, för att sedan byta namn och beskrivning på gruppen. Många personer på facebook blev då upprörda över att de tillhörde en grupp som ansåg pedofili vara en bra sak, eller liknande. Nu verkar det istället ha gått över till att skapa grupper som verkar ha ett gott syfte, för att när tillräckligt många har gått med byta namn och beskrivning.

För en del är det här säkert humor, och i vissa hänseenden kan jag förstå det. Men tyvärr kan de som håller på med det här inte hålla sig inom moraliska ramar. För nu exploateras jordbävningen i Haiti för att locka in människor i en ny falsk grupp, "2kr per medlem till jordbävningsoffren i Haiti". Först trodde jag att gruppen hade ett genuint gott syfte. Så pass att jag gick med, och bjöd in samtliga av mina vänner. Men sen började jag titta på personen som var administratör och dennes vänner, och helt plötsligt verkade saker lite skumma. Personerna hade åtminstone ett par stycken på sina vännerlistor som hade helt uppenbart påhittade namn, och en del av deras personliga information verkade inte stämma (exempelvis årtal för student och liknande).

Så småningom såg jag hur andra personer hade upptäckt att gruppen med stor sannolikhet var falsk, och jag gick därför ur. När jag sen kollat gruppen i efterhand, har det emellanåt framkommit länkar till forumtrådar på flashback där det pratas om just denna grupp. Faktumet att gruppen är falsk diskuteras flitigt, och många av de personer som brukar skapa eller ta över grupper för att luras berättar om sina bedrifter på just flashback. Dessutom plockas alla kommentarer som försöker påvisa att gruppen är falsk, bort med jämna mellanrum på gruppens facebooksida. Ytterligare ett tecken på att det är ett stort påhitt.

Jag kan bara beklaga att jag bjudit in alla mina vänner till denna grupp som jag trodde hade ett nobelt syfte. Många av dem verkar ha trott detsamma, då flera har gått med. Och trots att många nu försöker sprida att gruppen är falsk, så fortsätter den att växa i medlemsantal. Frågan är väl bara vad gruppens skapare har för plan när "tillräckligt många" gått med.

Att utnyttja en katastrof på det här sättet är bara så fruktansvärt onödigt!

4 kommentarer:

  1. Samma lika här, gick med men när jag kollade upp det hela verkade det riktigt 'fishy' så jag drog mig ur i morse. Svinaktigt är vad det är!

    SvaraRadera
  2. Det tråkigaste är att den fortsätter växa, och jag känner mig lite fånig som bidragit till det genom att bjuda in mina vänner. Sen har säkerligen de bjudit in folk, som i sin tur bjudit in fler. Visserligen är det som görs inte så farligt egentligen, det är bara osmakligt att utnyttja en katastrof till någon form av "practical joke" eller vad en nu ska kalla det för...

    SvaraRadera
  3. Jag tycker varken det är svinaktigt, onödigt eller osmakligt. Hela affären har fått precis en effekt och det är att fler har blivit medvetna om problemet med falska aktörer, och kanske lärt sig läsa på kuppen. Ingen som räknas har kommit till skada. Slutet gott - allting gott.

    SvaraRadera
  4. Sven: Det är en sak att göra en poäng och påvisa hur många personer som inte är källkritiska när de går med i en grupp eller liknande på internet. Det är en helt annan sak att utnyttja en katastrof där tusentals dött, för att göra denna poäng.

    Så här i efterhand har gruppens skapare kläckt ur sig att det hela gjordes för att påvisa hur få människor som är källkritiska på nätet. Dessvärre är detta bara en ursäkt, då det egentliga syftet var ett dåligt skämt av personer som tycker att de är roliga. Och att då utnyttja denna katastrofen till ett stort skämt, är osmakligt och onödigt. Svinaktigt var inte mitt ord, men de övriga står jag för.

    SvaraRadera