söndag 28 februari 2010

Oansvariga fastighetsägare

Via mitt arbete på hyresgästföreningen, stöter jag på hyresgäster som är allt från väldigt nöjda med sina fastighetsägare till totalt missnöjda på gränsen till hopplöshet. Så sent som idag fick jag se exempel på hur en privat fastighetsägare köpt en fastighet från ett kommunalt bolag, bara för att i princip låta lägenheterna förfalla. Många hyresgäster var, med all rätta, upprörda och nästan uppgivna.

Tilläggas bör att väldigt många fastighetsägare tack och lov är väldigt bra. En majoritet av landets hyresgäster är nöjda med sina ägare och värdar. Men de som inte är bra, är dessvärre ibland väldigt dåliga. De tar ut en så hög hyra som möjligt och gör sen inget för att åtgärda brister. Att det ens finns personer som är så giriga att det får gå före att se till att människor har ett fullgott boende, är skrämmande.

Under den vinter vi haft har det också varit tydligt hur olika ägare sköter det som vädret orsakar. Jag tänker på allt snö och den is som uppstår, främst på taken. Ibland är det skrämmande hur de valt att åtgärda problemet. Vid en fastighet på söder i Stockholm hade förvaltarna för huset satt upp spärrtejp utanför, för att människor inte skulle gå för nära på grund av risk för snöras. Tejpen spärrade inte bara av trottoaren, utan satt på ett sådant sätt att de boende var tvungna att gå över eller under tejpen för att komma in. Hur tänkte de som spärrade av i ett sånt läge?

Det behövs hårdare tag för att komma åt dessa personerna. Och som i så många andra fall har de i vårt grannland Norge intressanta problemlösningar. Där kan p-vakter bötfälla fastighetsägare som inte röjer undan snö och is från tak. Det borde vi snarast möjligt införa även här i Sverige!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar