onsdag 7 april 2010

En bostadsmarknad i kris...

Det börjar bli kris på bostadsmarknaden. Framförallt i storstäder som Stockholm och Malmö, där antalet unga utan egen bostad ökar konstant. Uppskattningsvis är det över 200.000 unga i hela Sverige som idag saknar egen bostad, och en ansenlig del av dessa bor i de ovan nämnda storstäderna.

Det som behövs i större utsträckning, är hyresrätter som unga har råd med. Men dessvärre byggs det alldeles för lite. Det lilla som byggs får höga nyproduktionshyror och bland det som finns ombildas det friskt till bostadsrätter. Allmännyttan säljs ut till låga priser, och många väljer givetvis att då passa på att köpa sin lägenhet billigt. Dessvärre säljs fastigheterna så billigt, att i princip alla skattebetalare förlorar på det.

De pengar våra kommunala bolag får in ska enligt en vacker tanke användas för nyproduktion. Dessvärre byggs det en bråkdel av de hyresrätter som försvinner vid ombildande. En väldigt stor anledning till detta, är att hyresrätten är orättvist beskattad i jämförelse med andra boendeformer. Det handlar om stora skillnader, vilket kanske inte är så konstigt med en regering som uttalat att fler bör äga sin bostad. Men det känns lite märkligt att hyresrätten ska vara högre beskattad när regeringen samtidigt förespråkar generellt lägre skatter och den enskilde individens valfrihet. Som det är nu driver våra beslutsfattare enskilda hyresgäster att snabbt vilja ombilda sin bostad till bostadsrätt. Det hade väl inte varit ett problem i sig, om det samtidigt byggdes nya hyresrätter. Men som det är nu blir det allt svårare att som ung ta sig in på bostadsmarknaden, eftersom alternativet att hyra en bostad till rimlig kostnad snart är omöjligt.

Det har kommit en proposition om att förändra hyresmarknaden. Men den behandlar i första hand hur privata fastighetsägare ska kunna förhandla sina egna hyror, och hur de kommunala bolagen ska få drivas lite mer affärsmässigt. Det här leder snarare till att de befintliga hyresrätterna kan komma att få högre hyror på sikt. Lite nytt kommer eventuellt byggas, men det blir knappast lättare för unga att ta sig in på bostadsmarknaden. Åtminstone inte än på ett tag.

Bostadsbristen är ett faktum. Vad som behövs nu är inte ett sätt att kunna höja hyrorna på de hyresrätter som finns. Det behövs politiska beslut som gynnar nyproduktionen av hyresrätter. Sänk den orättvisa beskattningen på hyresrätter och förhoppningsvis kan framtiden byggas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar