torsdag 3 juni 2010

ROT-avdrag für alle!

Det sades när ROT-avdraget infördes att det var för att motverka svartjobb inom byggbranschen. Tidigare var det tydligen många villa- och bostadsrättsägare som anställde hantverkare svart för att fixa därhemma. ROT-avdraget, som innebär att bostadsinnehavaren får dra av hälften av kostnaden på sin skatt, har gjort att allt fler numera anställer hantverkare vitt istället. Därmed har det alltså funkat bra.

Men en sak tycks inte ha tänkts på. Hur är det med alla människor i vårt avlånga land som bor i hyresrätt? Jo, de får inte göra ROT-avdrag. Varför? Förmodligen för att det anses vara fastighetsägarens uppgift att se till att det renoveras, och därmed är det ett företag som anställer och inte en privatperson. Då är inte svartjobb en lika stor risk.

Problemet som dock uppstått är att det blivit ytterligare en orättvisa mellan olika boendeformer, och i viss mån olika samhällsklasser. Det är oftare människor med låg inkomst som bor i hyresrätt, även om det givetvis finns gott om undantag. Dessa personer har helt enkelt inte råd med lika mycket för att renovera, som de som har pengar nog att köpa sin bostad. Men, undrar några då kanske, hyresgäster bekostar väl inte renoveringar om fastighetsägaren ska stå för dem? Det är dock precis det vi hyresgäster gör, nämligen via hyran. I samband med större renoveringar höjs hyran för att täcka kostnaderna.

En annan skillnad är att de som äger sin bostad själva kan välja när de vill renovera. Därmed har de koll på när en större utgift är att vänta. Hyresgäster väljer inte själva, utan det är fastighetsägaren som avgör. Därmed kanske en hyreshöjning kommer vid ett olämpligt tillfälle för personerna som i slutändan får betala. Och i vissa fall kan ägaren och värden vara så dåliga på att sköta en fastighet, att hyresgästerna själva skulle behöva renovera. Inte ens då får de göra ROT-avdrag. För ett exempel på detta, kan ni kolla på ett avsnitt av Arga Snickaren som gick för nån vecka sen.

I slutändan är det dock ett argument, som åtminstone för min del, väger tyngst till varför även hyresgäster/hyresfastighetsägare bör få göra ROT-avdrag. Om det hela införts på grund av att komma ifrån fusk med svartjobb, så är det ju fruktansvärt orättvist att därmed belöna den del av befolkningen som stått för fusket med skatteavdrag. Avdrag som bekostas av bland andra hyresgäster, som inte fuskat och anställt svart och dessutom betalar mer i fastighetsskatt och bostadsmoms än övriga boendeformer. Det blir på något sätt extra bestraffning för de som betalar mer i skatt utan att de själva får ta del av fördelarna.

Som jag förstått det har Alliansen sagt nej till ROT-avdrag för de som hyr sin bostad, medan de rödgröna sagt ja (om de vinner valet). Jag tycker det är trist att det ens ska bli en skiljefråga. Alla politiska partier borde väl arbeta för en rättvisa mellan boendeformer? Inför ROT-avdrag för hyresrätten nu!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar