söndag 4 oktober 2009

Vård är en mänsklig rättighet!

Det känns skrämmande. Att leva i ett Sverige som, så sent som år 2009, inte kan leva upp till de mänskliga rättigheterna. Jag syftar på det faktum att regeringen fortfarande inte gjort något åt situationen med "papperslösas" rätt, eller snarare avsaknad av rätt, till vård.

Lite upplyftande känns det åtminstone att läsa att det inte är hela regeringen som är emot det här. Folkpartiet har redan uppnått resultat i region Skåne. De har påvisat att det inte kostar mer än en bråkdel av en procent av deras totala budget. Med andra ord faller argumentet om kostnaden väldigt platt. Och även om det hade visat sig kosta en del, ja då hade vi fått lösa det ändå. För hur kan en mänsklig rättighet ens reduceras till en fråga om pengar?

Vad finns det mer för argument då? Jo, i dagens DN finns en artikel med följande citat av vår statsminister Reinfeldt:
"varje besked att man inte får stanna leder till att man gömmer sig och faktiskt lever i ett slags skugglandskap, utan att egentligen ha tillstånd att vara här, men ändå gör anspråk på skattefinansierad välfärd, barnen ska gå i skola, all sjukvård ska vara tillgänglig, då skapar vi parallella Sverige som jag i grunden inte tror långsiktigt är ett klokt svar"

Det här argumentet hade kanske kunnat ses som en vettig invändning om det ens hade haft någon som helst grund. I artikeln går nämligen även att utläsa:
"Att tillgång till sjukvård skulle minska benägenheten hos människor, som fått beslut om avslag på sin asylansökan, att lämna Sverige finns det inget stöd för i vare sig forskning eller i erfarenheter från frivilligklinikerna för papperslösa eller sjukvården i övrigt."

Det största partiet i Sveriges regering har alltså inga hållbara argument för varför vi inte ska ge vård åt alla människor som behöver det i vårt land. Men det mest upprörande i denna artikel måste trots allt vara:
"Från regeringshåll har hävdats att man inte delar synen på vad de mänskliga rättigheterna kräver på denna punkt."

Det här är Sverige. År 2009. Skärpning tamejfan!

2 kommentarer:

  1. Så sant.

    Däremot finns ju många argument FÖR att papperslösa och asylsökande också ska erbjudas vård:

    Varför ska asylsökande och papperslösa migranter ha tillgång till sjukvård på lika villkor som svenska medborgare? Ett argumantationsunderlag; Svenska Röda Korset, Rädda Barnen, IFMSA-Sweden och Rosengrenska stiftelsen, 2009-09-23
    http://www.vardforalla.se/files/vardforalla/Argument_ratt-till-vard.pdf

    Kolla gärna in vardforalla.se också!

    SvaraRadera
  2. Givetvis finns det argument för att de ska erbjudas vård, och jag lyfter det absolut främsta - nämligen att det är en mänsklig rättighet.

    För mig är det dock en sån självklarhet att jag aldrig reflekterat över flera olika argument för, men jag tackar för länken till intressant läsning.

    SvaraRadera