fredag 2 oktober 2009

En glädjande nyhet

Jag hade helt missat denna nyhet fram till idag. Nämligen att regeringsrätten till slut valt att låta en vuxen människa själv välja sitt namn, även om det enligt tradition är ett namn för det motsatta biologiska könet.

I beslutet går det att läsa följande:
Valet av förnamn är en så personlig angelägenhet att en omfattande valfrihet måste tillerkännas den enskilde. Särskilt gäller detta när en myndig person önskar byta ut eller, som i förevarande fall, lägga till ett förnamn.

Just de meningarna borde anses vara en självklarhet, men dessvärre har det inte varit så. Det har alltså setts som alldeles för uppseendeväckande om en person av ett biologiskt kön velat heta något som traditionellt sett anses tillhöra det motsatta biologiska könet.

Förlängningen av detta blir förhoppningsvis att vi får ett könsneutralt pronomen i svenska språket som ersätter han och hon. Ordet "hen" används redan en del, men är i min mening inte tillräckligt vedertaget i dagsläget. Men på sikt borde det ju bli det i och med den nya praxisen av namnlagen. För nu kommer det inte längre vara självklart att säga "hon" om Madeleine eller "han" om Sven.

Den här utvecklingen är säkerligen jobbig för en del konservativa människor, men jag välkomnar den öppenarmat! Äntligen får människor välja själva vad de vill heta i förnamn!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar