fredag 30 oktober 2009

Var är de yngre politikerna?

Det verkar som om det är allt svårare att få unga personer att engagera sig en längre tid inom politiken. Många av dagens yngre politiker avslutar dessutom sina uppdrag tidigt, vilket leder till en föråldring bland landets politiker.

Detta fenomenet märks inte bara inom politiken. Jag arbetar för Hyresgästföreningen där samma fenomen lyfts som ett problem, nämligen att det är svårt att få den yngre generationen att engagera sig. På sikt kan detta bli ett ännu större problem, då den äldre generationen inte längre finns att tillgå. Vad händer då?

Jag tror att det finns några olika faktorer bakom det här. Dels är det många som idag engagerar sig på helt andra sätt än att ta på sig ett förtroendeuppdrag. Många upplever att de får mer genomslag för sina åsikter och sitt påverkansarbete, genom att exempelvis synas på internet på olika sätt. Detta kan för många ge mer än att sitta på ett fullmäktigemöte där beslut som inte berör lika många människor ska behandlas. Jag har förståelse för detta, då jag själv suttit som ledamot i olika fullmäktigen. Det krävs ett stort engagemang för att energin inte ska dö ut under långa och ibland meningslösa debatter som i slutändan inte leder till något revolutionerande.

En annan faktor tror jag har att göra med att allt fler inte vill lägga sin tid på ideellt engagemang när samhället i större utsträckning går mot att du som individ ska tjäna pengar på alla dina färdigheter. Istället för att använda din kunskap gratis på en förtroendepost, kan du starta ett konsult-, pr-, kommunikations- eller lobbyföretag (för att nämna några exempel).

Men i slutändan tror jag det handlar om att de äldre inom organisationer och politiska partier helt enkelt inte har samma syn på frågor som de yngre. Inom socialdemokraterna har det tydligen uppstått en spricka mellan generationerna kring frågan om ipred-lagen. Att detta är en fråga som engagerar många yngre är tydligt då piratpartiet haft stora framgångar den senaste tiden, och detta genom att engagera många yngre.

Så hur ska då organisationer och partier kunna engagera och behålla yngre förtroendevalda? I min mening handlar det om att inte bara prata om hur den yngre generationen måste lyftas fram, utan även ta till sig av vad de yngre faktiskt tycker och tänker. Mer erfarenhet är inte i alla lägen detsamma som mer kunskap. Mona Sahlin sa i sitt inledningstal på S-kongressen (citerat från en artikel i SvD):

"Låt de unga ta plats på vallistorna."

Det är lovvärt, men frågan är hur mycket det hjälper när samma parti inte kan enas i alla frågor över generationsgränserna. Det hjälper inte med platser på vallistorna om ni inte lyssnar på vad de yngre faktiskt har att säga. Då dödar ni bara engagemanget innan det hunnit blomstra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar