fredag 6 november 2009

Fåfängan når nya fånigheter...

Som om det inte vore nog med att modeller retuscheras, vilket skapar ett skönhetsideal som omöjligt går att leva upp till, så retuscheras även barn på sina skolfoton. Varför?

Vi vill bara vara snälla och gulliga, säger fotografen.

Jag kan förstå om föräldrarna vill att ett tillfälligt sår inte ska behöva synas på ett foto som barnet trots allt kan komma att ha kvar i resten av sitt liv. Men då är det fortfarande föräldrarna som ska få ta det beslutet, och inte fotografen eller studion själva. Är det sen ett ärr som faktiskt kommer att finnas kvar på personen resten av livet, ja då borde det väl rimligtvis även synas på bilder som ska gestalta verkligheten?

Bland kommentarerna på artiklarna jag länkat till finns det flera personer som tycker att alldeles för många reagerar alldeles för starkt på det här. De anser att det inte är så farligt, och tanken bakom är trots allt god. Men jag tycker att det här är ett stort problem, som måste diskuteras.

Barn blir alltmer berövade sin oskyldighet och vårt samhälle blir bara alltmer ytligt. Om den här utvecklingen ska kunna stoppas måste alla tillåtas se ut som de gör. Och om utseendefixerade vuxna inte har tillräckligt gott självförtroende för att låta bli skönhetsoperationer eller retuschering av foton, så kan vi väl åtminstone låta barnen slippa projiceras med denna fåfänga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar