måndag 23 november 2009

Helande böner?

Även om jag är en relativt övertygad ateist, så anser jag att religion kan göra nytta för många människor som behöver något att tro på. Dessvärre finns det ibland en del människor som i religionens namn sprider terror, men för de flesta människor som är troende gör det bara gott.

Men oavsett hur gott det än kan göra för de människor som tror på det, tycker jag att det är lite väl överdrivet att vilja likställa böner med läkarbesök. En kyrka i USA vill nämligen att människor ska kunna få ersättning för "andlig hälsovård" på samma sätt som då någon besöker en läkare. Okej för att människor ibland kan må något bättre av placebo-effekter, men att be för någons tillfrisknande kan inte likställas med riktig läkarvård.

Det skulle sända väldigt märkliga signaler till befolkningen i ett land, om det användes skattemedel för att finansiera sånt här. USA är förvisso till stor del kristet men samtidigt ett av världens mer mångkulturella länder, och då skulle säkerligen fler religioner vilja få använda statliga medel för vad de anser vara medicinsk utövning. Framförallt vore det förödande om staten skulle säga att sånt här helande är lika mycket värt som ett läkarbesök, och detta leder till att många låter bli att besöka en läkare i tid.

Jag hoppas innerligt att den amerikanska senaten röstar ner det här förslaget!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar